Luennot

Tulevia / menneitä lukuvuonna 2022-2023:

su 2.10.2022 Elämäni hienoimmat retket. Nurmeksen kameraseuran Fotoviikon luontokuvailta.

ke 5.10.2022 Suomen kansallispuistot, Paltamon kansalaisopisto (etäluento)

to 27.10.2022 Talviretkeilijän opas, Helsingin kirjamessut.

to 27.10.2022 Talviretkeily, Nurmijärven opisto (etäluento)

to 3.11.2022 Ainutlaatuiset autiotupamme, Kaukametsän opisto, Kajaani (lähi- ja etäluento)

la 12.11.2022 Talviretkeilijän opas. Kainuun kirjamessut.

to 17.11.22 Talviretkeily, Posion kansalaisopisto (etäluento)

to 24.11.22 Kuhmon upeat retkikohteet, Sotkamon kansalaisopiston Kuhmon toimipiste. Ilmainen lähiluento.

to 23.2.2023 Elämäni hienoimmat retket, Posion kansalaisopisto (etäluento)

ke 1.3.2023 Erämaat, Paltamon kansalaisopisto (etäluento)

to 27.4.2023 Retkeilijän erätaidot ja vastuullinen retkeily, Kaukametsän opisto, Kajaani (ilmainen lähi- ja etäluento, eli voi tulla paikan päälle tai seurata Teamsin välityksellä). Lisätieto- ja ilmoittautumislinkki. / Retkeilyn aloittaminen on helppoa, mutta harrastuksen parissa riittää opittavaa. Päiväretkeily kauniina kesäpäivänä merkityllä retkeilyreitillä on helppoa, mutta useamman päivän vaelluksella täytyy selviytyä monenlaisessa säässä. Tämä vaatii tietämystä vaatetuksesta ja leiriytymisvälineistä. Suunnistus on yksi tärkeimmistä erätaidoista, mutta retkisuunnistaja ei tarvitse kilpasuunnistajan taitoja. Kartanlukutaidosta on paljon iloa myös reissun suunnitteluvaiheessa, sillä kartalta löytää kiinnostavia nähtävyyksiä. Tulenteko on merkittävä erätaito, vaikka moni retkiruoka toki valmistetaankin retkikeittimillä – joiden käyttäminen on oma taitonsa. Onko retkeily vaarallinen harrastus? Ei, kun tietää mitä tekee, mutta toki turvallisuusasiat on huomioitava. Entä millainen on retkeilijän etiketti, kuinka luonnossa liikutaan vastuullisesti?

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Olen jo kauan esiintynyt muun muassa kirjastoissa, kansalaisopistoissa, messuilla, retkeily-yhdistysten tilaisuuksissa. Näytän paljon kuvia ja puhun valitusta retkeilyyn liittyvästä aiheesta. En erityisesti mainosta itseäni tässä roolissa (paitsi nyt tässä), mutta jos minua pyydetään pitämään luentoa, mielelläni tulen. Olen pitänyt luentoja lähes kaikkien kirjojeni aihepiireistä, ja lisäksi muutamista kokoavammista teemoista, kuten “salaisten” retkikohteiden löytämisestä ja tietokirjailijan ammatista. Tyypillisesti luentoni kestää noin 1,5 tuntia ja sen jälkeen keskustellaan.

Koronapandemian takia tavallisten lähiluentojen rinnalle tuli vuonna 2021 uusi luentomuoto, etäluennot. Kevättalvella 2021 pidin etäluentoja Teamsin kautta eri kansalaisopistoille esimerkiksi aiheista Kainuun parhaat retkikohteet, Lasten kanssa retkeily, Suomen parhaat vaellusreitit… Eli niin että minä istuin työhuoneessani ja kuulijat kukin oman tietokoneensa äärellä. Jaoin näyttöni, eli jokainen pääsi kotonaan näkemään kuvat, ja suolsin mikrofoniin innoissani retkeilypuhetta. Retkeily kun on niin äärettömän kiinnostavaa. 🙂

Yllä on luettelo tulevista luennoistani ja muista esiintymisistäni. Huomaa siis, että vaikka järjestäjä on esimerkiksi jonkun kunnan kansalaisopisto, etäluennolle saa yleensä osallistua myös ihan toiselta puolen Suomea.

Pysyvästi netissä on Retkiradion lähetys, jossa minua haastatellaan reilun tunnin verran. Jos kiinnostaa kuulostella, millaista on retkeilykirjailijan elämä, klikkaa tästä. (Alussa on tyhjää noin 25 sekuntia, mutta kyllä se sieltä alkaa. Ja lähetyksen alussa Retkiradion toimittaja Joppe Ranta käsittelee muita aiheita 20 minuuttia. Kannattaa toki kuunnella sekin, mutta jos haluaa suoraan minun haastatteluuni, niin noin kohdasta 20.30 alkaa.)

3 thoughts on “Luennot

  1. Tervehdys!
    Oletko kysynyt Suomussalmen kirjastolta, josko voisit täällä käydä kertomassa vaelluksistasi – olis kiva kuulla niistä 😁

    Like

  2. Hei Päivi! Kiva että laitoit kommenttia. En ole kysynyt Suomussalmen kirjastolta, enkä yleensäkään oikein ehdi itse ehdotella itseäni luennoitsijaksi minnekään. Homma menee niin päin, että jos minua kysytään luentoa pitämään kirjastoon, kansalaisopistoon, retkeily-yhdistyksen tilaisuuteen tms., niin mielelläni tulen, kunhan vain aikataulut natsaavat. Itse ehkä käytät Suomussalmen kirjastoa? Ehdota sinä heille! Se on samalla tehokkaampi keino, sillä näin kirjaston väki saa tietää, että paikkakunnalla on kiinnostusta kyseiseen aiheeseen. 🙂 Kirjastot usein tilaavat kirjailijavierailuja Lukukeskuksen kautta. Niin kirjasto voi tehdä, mutta minua voi kysyä ilman välikättäkin, ihan vaan meilaamalla minulle.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s