Luennot

Tulevia / menneitä lukuvuonna 2022-2023:

su 2.10.2022 Elämäni hienoimmat retket. Nurmeksen kameraseuran Fotoviikon luontokuvailta. Nurmes-talo, Hannikaisen sali klo 18-19.30. Vapaa pääsy. / Valokuva- ja tarinamatka tähänastisen elämäni upeimmille retkille ja vaelluksille! Mukana on lasteni retkeilyuran alku vauvasta alkaen, kaikkein mieleenpainuneimpia päivä- ja viikonloppuretkiä ympäri Suomen ja hieman ulkomaillakin niin perhe- kuin aikuisporukoilla, täydelliset vaelluspäivät muun muassa Maaterlompololla, Paratiisikurussa ja Toskaljärvellä. Lisäksi päästään pitemmille vaelluksille, kuten 50-vuotislahjaani eli viiden viikon patikkavaellukselle viiden erämaan halki, ja elämän suunnan muuttaneelle kahden kuukauden kaamosvaellukselle.

ke 5.10.2022 Suomen kansallispuistot, Paltamon kansalaisopisto (etäluento, ilmainen). Lisätieto- ja ilmoittautumislinkki. / Suomessa on 41 kansallispuistoa. Puistoja on kautta maan, saaristosta tuntureille, lännestä itään. Joka ikinen kansallispuisto on loistava päiväretkikohde. Moni sopii myös viikonloppuretkeen, ja laajimmissa voi mainiosti tehdä viikon vaelluksen. Luennolla tutustutaan jokaiseen kansallispuistoon kuvien ja innostuneen selostuksen kautta. Millaista on kunkin puiston luonto ja kulttuurihistoria, millaisia reittejä kussakin on, millaisia retkiä niissä voi tehdä?

to 27.10.2022 Talviretkeilijän opas, Helsingin kirjamessut. Vallisaari-lava klo 12-12.30. Jos satut olemaan Helsingissä päin tuolloin, tule katsomaan talvisia kuvia ja kuuntelemaan keskustelua. Ja tule rupattelemaan SKS:n osastolle haastattelun jälkeen!

to 27.10.2022 Talviretkeily, Nurmijärven opisto (etäluento, ilmainen). Lisätieto- ja ilmoittautumislinkki. / Valtavasti valokuvia sisältävä luento talviretkeilystä. Uusin kirjani on nimeltään Talviretkeilijän opas ja annan innostavat vinkit kaikenlaiseen talviretkeilyyn. Liikkeelle lähdetään talvisesta päiväretkeilystä sekä lasten kanssa retkeilystä ja sitten edetään talvivaelluksille niin hohtaville keväthangille kuin ankaraan kaamoskairaankin. Kulkuvälineinä ovat useimmin metsä-, tunturi- tai karvapohjasukset, mutta luennolla liikutaan myös latusuksilla hiihtäen, tavallisin talvikengin kävellen, retkiluistimilla kiitäen, lumikengillä astellen ja niin edelleen. Puolta jokaisesta vuodesta ei kannata hukata retkeilymielessä!

to 3.11.2022 Ainutlaatuiset autiotupamme, Kaukametsän opisto, Kajaani (ilmainen lähi- ja etäluento, eli voi tulla paikan päälle tai seurata Teamsin välityksellä). Lisätieto- ja ilmoittautumislinkki. / Autiotupa on kiehtova ilmiö. Erämaissa ja retkeilyreittien varsilla on isännättömiä, lukottomia kämppiä. Kukaan ei voi tupaa varata itselleen, mutta kuka vain moottorivoimitta liikkuva voi nukkua yön tai pari. Kukaan ei siis ole paikalla vahtimassa, joten niissä on varmaan sotkuista ja siivotonta? Joskus näinkin, mutta yleensä tuvilla on siistiä ja polttopuut on kannettu ja kiehisetkin vuoltu valmiiksi seuraavaa tulijaa varten. Erityisesti pakkasessa tai rankkasateessa on mahtavaa saapua autiotuvalle. Pian kamiinassa kohisee tuli, joka lämmittää kämpän, valmistaa ruuan ja kuivattaa varusteet. Miten Suomen ainutlaatuinen autiotupaverkosto on syntynyt? Missä autiotupia on? Onko tuvilla ruuhkaa ja jos niin missä ja koska? Ja miten kämpillä käyttäydytään, jotta autiotuvalla yhtä aikaa olevilla ja jälkeenpäin tulevilla on mukavaa?

to 17.11.22 Talviretkeily, Posion kansalaisopisto (etäluento, 10 euron kurssimaksu). Lisätieto- ja ilmoittautumislinkki. / Valtavasti valokuvia sisältävä luento talviretkeilystä. Uusin kirjani on nimeltään Talviretkeilijän opas ja annan innostavat vinkit kaikenlaiseen talviretkeilyyn. Liikkeelle lähdetään talvisesta päiväretkeilystä sekä lasten kanssa retkeilystä ja sitten edetään talvivaelluksille niin hohtaville keväthangille kuin ankaraan kaamoskairaankin. Kulkuvälineinä ovat useimmin metsä-, tunturi- tai karvapohjasukset, mutta luennolla liikutaan myös latusuksilla hiihtäen, tavallisin talvikengin kävellen, retkiluistimilla kiitäen, lumikengillä astellen ja niin edelleen. Puolta jokaisesta vuodesta ei kannata hukata retkeilymielessä!

to 24.11.22 Kuhmon upeat retkikohteet, Sotkamon kansalaisopiston Kuhmon toimipiste. Ilmainen lähiluento, Juminkeko klo 18-19.30. Lisätieto- ja ilmoittautumislinkki. / Kuhmo on pinta-alaltaan suuri kaupunki ja hyviä retkikohteita on poikkeuksellisen runsaasti. Luennolla esitellään runsaan kuvamateriaalin kera viitisenkymmentä upeaa kuhmolaista retkikohdetta. Tämä on sama luento, jonka pidin Kuhmossa vuota aikaisemmin. Silloin kävi niin ikävästi, että kaikki halukkaat eivät mahtuneet saliin.

to 23.2.2023 Elämäni hienoimmat retket, Posion kansalaisopisto (etäluento, kurssimaksu 10 euroa). Lisätieto- ja ilmoittautumislinkki. / Valokuva- ja tarinamatka tähänastisen elämäni upeimmille retkille ja vaelluksille! Mukana on lasteni retkeilyuran alku vauvasta alkaen, kaikkein mieleenpainuneimpia päivä- ja viikonloppuretkiä ympäri Suomen ja hieman ulkomaillakin niin perhe- kuin aikuisporukoilla, täydelliset vaelluspäivät muun muassa Maaterlompololla, Paratiisikurussa ja Toskaljärvellä. Lisäksi päästään pitemmille vaelluksille, kuten 50-vuotislahjaani eli viiden viikon patikkavaellukselle viiden erämaan halki, ja elämän suunnan muuttaneelle kahden kuukauden kaamosvaellukselle.

ke 1.3.2023 Erämaat, Paltamon kansalaisopisto (etäluento, ilmainen). Lisätieto- ja ilmoittautumislinkki. / “Erämaa! Mikä tenhoisa taikasana!” kirjoitti jo T.I. Sorjonen vuonna 1949. Kiireisessä, digitaalisessa nykymaailmassa asumaton, tietön, luonnontilainen erämaa on entistäkin erityisempi paikka. Suomessa on 12 virallista erämaa-aluetta, ja lisäksi vajaat kymmenen muuta erämaan laajuista suojelualuetta. Kaikki nämä sijaitseva pohjoisessa Lapissa ja ne ovat vaeltajan toiviokohteita. Erämaissa on autiotupia ja joitakin merkittyjä vaellusreittejä, mutta nämä kattavat vain osan erämaista. Suunnistustaitoiselle retkeilijälle erämaat ovat huikeita patikka- ja hiihtovaelluskohteita. Luennolla tutustutaan yhdeksääntoista erämaahan runsaan kuvamateriaalin avulla. Esittelen kunkin erämaan ominaispiirteet ja lisäksi vien monelle erämaiden halki kulkevalle esimerkkivaellukselle.

to 27.4.2023 Retkeilijän erätaidot ja vastuullinen retkeily, Kaukametsän opisto, Kajaani (ilmainen lähi- ja etäluento, eli voi tulla paikan päälle tai seurata Teamsin välityksellä). Lisätieto- ja ilmoittautumislinkki. / Retkeilyn aloittaminen on helppoa, mutta harrastuksen parissa riittää opittavaa. Päiväretkeily kauniina kesäpäivänä merkityllä retkeilyreitillä on helppoa, mutta useamman päivän vaelluksella täytyy selviytyä monenlaisessa säässä. Tämä vaatii tietämystä vaatetuksesta ja leiriytymisvälineistä. Suunnistus on yksi tärkeimmistä erätaidoista, mutta retkisuunnistaja ei tarvitse kilpasuunnistajan taitoja. Kartanlukutaidosta on paljon iloa myös reissun suunnitteluvaiheessa, sillä kartalta löytää kiinnostavia nähtävyyksiä. Tulenteko on merkittävä erätaito, vaikka moni retkiruoka toki valmistetaankin retkikeittimillä – joiden käyttäminen on oma taitonsa. Onko retkeily vaarallinen harrastus? Ei, kun tietää mitä tekee, mutta toki turvallisuusasiat on huomioitava. Entä millainen on retkeilijän etiketti, kuinka luonnossa liikutaan vastuullisesti?

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Olen jo kauan esiintynyt muun muassa kirjastoissa, kansalaisopistoissa, messuilla, retkeily-yhdistysten tilaisuuksissa. Näytän paljon kuvia ja puhun valitusta retkeilyyn liittyvästä aiheesta. En erityisesti mainosta itseäni tässä roolissa (paitsi nyt tässä), mutta jos minua pyydetään pitämään luentoa, mielelläni tulen. Olen pitänyt luentoja lähes kaikkien kirjojeni aihepiireistä, ja lisäksi muutamista kokoavammista teemoista, kuten “salaisten” retkikohteiden löytämisestä ja tietokirjailijan ammatista. Tyypillisesti luentoni kestää noin 1,5 tuntia ja sen jälkeen keskustellaan.

Koronapandemian takia tavallisten lähiluentojen rinnalle tuli vuonna 2021 uusi luentomuoto, etäluennot. Kevättalvella 2021 pidin etäluentoja Teamsin kautta eri kansalaisopistoille esimerkiksi aiheista Kainuun parhaat retkikohteet, Lasten kanssa retkeily, Suomen parhaat vaellusreitit… Eli niin että minä istuin työhuoneessani ja kuulijat kukin oman tietokoneensa äärellä. Jaoin näyttöni, eli jokainen pääsi kotonaan näkemään kuvat, ja suolsin mikrofoniin innoissani retkeilypuhetta. Retkeily kun on niin äärettömän kiinnostavaa. 🙂

Yllä on luettelo tulevista luennoistani ja muista esiintymisistäni. Huomaa siis, että vaikka järjestäjä on esimerkiksi jonkun kunnan kansalaisopisto, etäluennolle saa yleensä osallistua myös ihan toiselta puolen Suomea.

Pysyvästi netissä on Retkiradion lähetys, jossa minua haastatellaan reilun tunnin verran. Jos kiinnostaa kuulostella, millaista on retkeilykirjailijan elämä, klikkaa tästä. (Alussa on tyhjää noin 25 sekuntia, mutta kyllä se sieltä alkaa. Ja lähetyksen alussa Retkiradion toimittaja Joppe Ranta käsittelee muita aiheita 20 minuuttia. Kannattaa toki kuunnella sekin, mutta jos haluaa suoraan minun haastatteluuni, niin noin kohdasta 20.30 alkaa.)

3 thoughts on “Luennot

  1. Tervehdys!
    Oletko kysynyt Suomussalmen kirjastolta, josko voisit täällä käydä kertomassa vaelluksistasi – olis kiva kuulla niistä 😁

    Like

  2. Hei Päivi! Kiva että laitoit kommenttia. En ole kysynyt Suomussalmen kirjastolta, enkä yleensäkään oikein ehdi itse ehdotella itseäni luennoitsijaksi minnekään. Homma menee niin päin, että jos minua kysytään luentoa pitämään kirjastoon, kansalaisopistoon, retkeily-yhdistyksen tilaisuuteen tms., niin mielelläni tulen, kunhan vain aikataulut natsaavat. Itse ehkä käytät Suomussalmen kirjastoa? Ehdota sinä heille! Se on samalla tehokkaampi keino, sillä näin kirjaston väki saa tietää, että paikkakunnalla on kiinnostusta kyseiseen aiheeseen. 🙂 Kirjastot usein tilaavat kirjailijavierailuja Lukukeskuksen kautta. Niin kirjasto voi tehdä, mutta minua voi kysyä ilman välikättäkin, ihan vaan meilaamalla minulle.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s