Sanotaan, että kirja vanhenee painohetkestään alkaen. Näinhän asia väistämättä on, painettuun kirjaan ei autiotuvan palamista, uuden bussiyhteyden perustamista, reitin linjauksen muutosta tai muuta uudistusta saa. Paljolti onneksi retkeilyasiat pysyvät ennallaan, eli näkemykseni mukaan kirjojeni tiedot ovat pääasioiden osalta hyvinkin aikaa kestäviä. Huomaa kuitenkin, että muutoksia tapahtuu, ja retkeä suunnitellessa tuorein tieto kannattaa aina varmistaa vielä valtion maiden kohteissa osoitteesta www.luontoon.fi tai alueen mahdollisesta luontokeskuksesta, ja kuntien tai virkistysalueiden kohteissa kyseiseltä taholta. Ainakin luontoon.fi:ssä merkittävät muutokset laitetaan hyvin näkyviin.
Pidän itse tietysti kirjaa muutoksista autiotuvilla, kansallispuistoissa, retkeilyreiteissä ja niin edelleen, jotta osaan päivittää tiedot ajan tasalle uusiin painoksiin. Tälle sivulle kerään vain kaikkein merkittävimpiä muutoksia, joita on tapahtunut eri kirjojen tuoreimman painoksen jälkeen.
Retkeilijän kansallispuistot, uusin painos 2022
Kansallispuistojen uutisia on hyvä seurata osoitteessa luontoon.fi. Etusivulta löytyy otsikko Uutiset, johon tulee niin kansallispuistojen kuin muidenkin Metsähallituksen Luontopelvaluiden kohteiden uutisia tasaiseen tahtiin. Lisäksi kunkin puiston omilla luontoon.fi-sivuilla Ajankohtaisissa kerrotaan uusimmista muutoksista. Tässä tärkeimpiä poimintoja kirjan ilmestymisen jälkeen:
Tammisaaren saariston kansallispuiston Jussarön saarelle oli yhteysalusliikenne kesällä 2022, syyskuun loppupuolelle saakka. Yhteysalus lähtee Tammisaaren satamasta. Lisätiedot.
Rokualle on rakennettu uusi päivätupa Lianjärven rantaan. Reitistöjä ollaan nimeämässä uudelleen, seuraa luontoon.fi.
Kesäkuussa 2022 tiedotettiin, että Helvetinjärvellä Helvetinkoluun meno tullaan kieltämään (kaiteita ja kieltomerkkejä). Ja samaan puistoon on suunnitteilla pitkä rengasreitti. Seurataan senkin edistymistä luontoon.fi:ssä.
Sipoonkorvessa Fiskträskin rannassa on keittokatos ja telttailupaikka heinäkuusta 2022 alkaen. Ja laavu lokakuusta 2022.
Pohjois-Suomen vaellusreitit, uusin panos 2021
Korouomassa merkittävä muutos! Pirunkirkon laavun lähellä oleva silta purettiin alkukesällä 2021. Samalla 4 km pituinen reittiosuus Kanjonilaavuilta Pirunkirkolle poistui käytöstä, eli koko rotkon mitalta Lapiosalmelta Koivukönkäälle tai toisin päin ei voi enää vaeltaa. Tähän on kaksi syytä: majavanpadot, jotka tuolla reittiosuudella ovat katkoneet siltoja ja sortaneet polkua, sekä petolintujen pesimärauhan parantaminen. Samalla Saukkovaaran P-paikalta linjattiin uusi 5 km rengasreitti Piippukallion pihaus. Minusta Korouomaa ei kuitenkaan kannata unohtaa muutaman päivän vaelluskohteena. Mielestäni Korouoma antaa huomattavasti enemmän, jos sinne lähtee pariksi kolmeksi päiväksi kuin vain hetkeksi pistäytymään. Jos patikoi Lapiosalmelta Kanjonilaavuille ja Piippukalliolle, kiertää sitten uutta rengaspäiväreittiä pitkin lenkkinä takaisinpäin ja palaa omia jälkiään Lapiosalmelle, saa kahden tai kolmen päivän mittaisen, noin 30 kilometrin vaelluksen. Lapiosalmen ja Hannunkallion välillä saa todennäköisesti nauttia paljon omasta rauhasta, kun taas Korouoman rotkon ydinalueella näkee paljon päiväretkeilijöitä.
Kivalon ulkoilureitillä välillä Keminmaa-Kaltiolammen autiotupa on nähty talvella 2021-22 hiihtoreissulla lankkupinoja. Eli ilmeisesti reitin pitkospuita ollaan uusimassa?
Suomen autiotuvat, uusin painos 2020
Metsähallituksen Luontopalvelut tekee tasaiseen tahtiin kunnostustöitä autiotuvilla. Remontin vuoksi jokunen tupa on silloin tällöin poissa käytöstä, tarkista luontoon.fi/tuvat.
Mustavaara ja Montellin maja on lukittu pois autiotupakäytöstä. Molempien pihassa on uusi avoin kota. Uurrekarkia poistui käytöstä 2021. Aiteenjoen kammi löytyi palaneena 2020. Saanajärven päivätupa purettiin 2020, vastarannalla kodat. Moloslehdon vanha tupa lukittiin 2021, lähelle rakentui uusi tupa. Saarijärvelle (Haltin reitti) rakennettiin uudet tuvat. Rautulampi sai uudet tuvat 2021, lisää alempana. Paljon tapahtuu…
Rautulammelle valmistui uusi autio- ja varaustupa (10+10 henkeä) sekä päivätupa syyskuussa 2021. Pyhä-Nattasen palovartijanmajasta on poistettu elo-syyskuussa 2021 sekä kamiina että kaasuliesi. Päivätuvan status muuttui pysyvästi lämmittämättömäksi sääsuojaksi.
Kiilopään retkeilyopas, 2019
Luirojärven luusuassa ollut silta on poistettu kesällä 2020, kuten kirjassa uumoilinkin. Kahlaus ei ole normaalivedellä hankala.
Palovanganjoen tulipaikka on poistettu. Tätä en ymmärrä, sillä eiköhän melkein jokainen Luirojärven kierroksen vaeltaja Luirolta Lankojärvelle patikoidessaan halua juuri niillä main pitää ruokatauon. No, se on kansallispuiston syrjäosaa eli pienten tulien teko maahan pudonneista oksista on sallittua, mutta itse olisin tuon tulipaikan kyllä säilyttänyt polttopuuhuollettuna.
Rautulammelle valmistui syyskuussa 2021 uusi autio- ja varaustupa (10+10 henkeä) sekä päivätupa. Rautulammen reitti on linjattu hieman uudella tavalla (olemassa ollutta vankkaa uraa pitkin): Niilanpää – Kuutamokurun eteläpää – Tappeluvankan lähellä vanhalle reitille.