Tietoja

Hei!

Meikäläinen Doskalharjin laella toukokuussa 2021. Oli aivan huikea hiihtovaellus, oli paksu ja kantava hanki, oli toisaalta murkupäiviä, mutta myös tällaisia aurinkoisia ja tyyniä mahtipäiviä.

Olen Jouni Laaksonen. Retkeily on ollut rakkain harrastukseni poikasesta asti ja ilokseni olen saanut jo reilut 20 vuotta päätyökseni kirjoittaa retkeilystä. Olen puoliksi tietokirjailija ja puoliksi vapaa toimittaja. Näillä sivuilla esittelen kirjani, jotka ovat kaikki retkeilyä käsitteleviä tietoteoksia. Avustan vakituisesti Erä-lehteä ja Latu & Polkua, mutta toisinaan kirjoitan muihinkin lehtiin.

Jos jostain syystä olet kiinnostunut lukemaan lisää minusta, ansioluetteloni löytyy täältä. CV:stä löytyy myös linkki tähänastisiin vaelluksiini, jos ne sattuvat kiinnostamaan. Yhteystietoni laitoin myös Ostaminen-sivulle. Mukava on kirjoittaa ja lukea retkeilystä, mutta parasta on kuitenkin päästä itse retkelle. Joten hyviä retkiä itse kullekin!

2 thoughts on “Tietoja

 1. Terve, nyt oli pakko kääntyä kokeneen talviretkeilijän puoleen. Viime viikko meni Koilliskairassa hiihdellessä umpisessa ja kelkan jäläkiä pitkin. Itsellä 270cm Peltosen metsä skinit missä suksessa itsessään se onneton pitokarva siellä pohjassa jollain kymmenellä sentillä. Noh, viime talvena sitten ostin colltexin 2m varmaankin ne kapeimmat nousukarvat ja keväthangilla ihan ok pystyi ahkion kanssa tunturia nousemaan. Viime viikolla kuitenkin huomasin, että pito oli aika onneton verrattuna muiden suksiin. Nuo molokit lähtevät nyt vaihtoon, mutta jonkinlaiset sukset pitäisi tilalle saada. Suomupohjia olen katsonut, koska niiden kanssa pitokarvalla pelaaminen paljon helpompaa, koska tässä nykyisessä patentissa piti skinin liimapintaa uusia aina sillon tällöin, koska karva vasten karvaa ei oo mikkää järin hyvå combo. Lähinnä nyt mietin, sitå että, mikäköhän olisi hyvä suksen pituus meikäläiselle. Oon 170cm pitkä ja painan 70kg. Ja suksen levyset nousukarvat.

  Onko siinä nyt järkeä, että hommaisi 270cm suomupohjaiset vai mikäköhän pituus se olisi sitten passeli.

  Tunturiin tieten sitten laitan jossain vaiheessa tunturisukset, mutta nämä mettäsukset olisi siihen ahkion vetoon vaihtelevassa maastossa Lapissa

  Like

 2. Terve! Makuja on monia: yksi tykkää sileäpohjaisesta, jonka itse voitelee aina kelin mukaan viimeisen päälle hyvin, toinen pitää suomu-tai skinipohjan vaivattomuudesta, kolmas liimaa aina reissun alussa irtoskinit ja irrottaa ne vasta maastosta palattua. Minä en ole voitelijoita, vaan vuosikymmenet olen käyttänyt suomupohjaisia metsäsuksia. Minulle pito on riittänyt, mutta tiedän monia jotka manaavat että ei riitä ahkionvetoon ja laittavat irtoskinit. (Minun makuuni irtoskineillä tulee liikaa pitoa, eli luisto katoaa lähes kokonaan.) Nyt on pari talvea ollut suomu-Järvisten ohella myös juuri nuo 270 Peltonen Metsä Skinit. Minulla ne toimivat hienosti! Pitävät paremmin kuin suomupohja eli oikein hyvin, ja luistavatkin ihan ok (huomattavasti paremmin luin irtoskinit). VOISIKO olla kyse siitä, että siteet on asennettu väärään kohtaan suksiasi? Jos siteet asentaa tasapainokohtaan, skiniä ei tule juuri lainkaan jalan alle. Kaverille oli liikkeessä asennettu niin ja hänellä sukset eivät pitäneet. Minä asensin omani 455-säännöllä, jolloin KOKO hiihtojalkine on skinin alueella. Sitaatti kirjastani Talviretkeilijän opas: “T. I. Sorjonen kirjoitti jo vuonna 1949, että side on asennettava siten, että hiihtojalkineen keskikohdan takapuolelle jää 46 % suksen koko pituudesta. Tämä sääntö löydettiin 2010-luvulla uudelleen Vaellusnet.comin Turinat-keskustelupalstalla, ja nimimerkki abumatic tarkensi säännön 45,5 prosenttiin. Tämä vie siteen hieman edemmäs kuin tasapainosääntö.” Tutki ensin tuo. Olet kyllä vähän minua kevyempi, sekin voi vaikuttaa. Jos siteet olivat oikeassa kohdassa, niin sitten varmaan suomu- tai sileäpohjaiset + irtoskinit on sinulle paras.

  Jaa, mutta sinullahan oli jo irtoskinitkin nyt viime viikolla, niinkö? Minusta mitä pitempi metsäsuksi, sen patempi, koska pituus antaa kantavuutta upottavaan. Mutta jos et edes irtoskineillä saa pitoa mieleiseksesi, voisi olla järkevää vaihtaa 250-senttisiin. Älä lyhyempiin mene. 250-senttisissä ne 2 m irtokarvat eivät asetu niin etupainotteisesti, se voisi auttaa. Ja yksi kikkahan on ottaa ahkiosta hieman tavaraa (esim. 10 kg) selkään reppuun. Se lisää painoasi eli antaa lisää pitoa, eikä vielä rasita olkapäitä. Hiostaa toki kyllä selkää verrattuna reputtomaan.

  Jos ahkio on todella raskas, pitoa tarvitsee enemmän. Itsellä ei ole kokemusta kuin pisimmillään kolmen viikon (aika riisutut) kamat kerralla, niiden kanssa pärjäsin mukavasti suomupohjilla, kun ahkion lisäksi selässä oli se n. 10 kg rinkka. Tällaisia nyt ensinnä tuli mieleen.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s